Czas lokalny

Czas

Koszt

Warsztat Service Design podczas konferencji DreamSILESIA

„URBAN RENEWAL – Service Design w procesie rewitalizacji”, (5 – 6 kwietnia 2019 r.) – poznaj unikalny proces projektowania rozwiązań oparty o potrzeby użytkowników i interesariuszy oraz specyfikę obszarów rewitalizowanych!

O warsztacie

W ramach Mulikonferencji DREAM Silesia zapraszamy na całodniowe warsztaty „URBAN RENEWAL Service Design w procesie rewitalizacji”poświęcone tematyce projektowania usług na obszarach zdegradowanych. Zaproszenie do udziału w wydarzeniu kierujemy do doktorantów na kierunkach architektura i urbanistyka, sztuki projektowe, nauki społeczne, psychologia, jak również innych zaangażowanych w tematykę ekspertów.

Warsztaty zostały zaprojektowane z myślą o specjalistach zainteresowanych rozwojem umiejętności projektowania zmian na obszarach zdegradowanych. Zależy nam na  tym, aby nasi uczestnicy mieli możliwość pracy w interdyscyplinarnych zespołach o zróżnicowanych perspektywach i kompetencjach, doświadczenia procesu kreatywnego opartego o metodologię service design oraz wykorzystania wybranych narzędzi projektowania usług, ze szczególnym uwzględnieniem kontekstu rewitalizacji.

Wykorzystując projektowanie spekulatywne zastanowimy się jak może wyglądać przyszłość. Jakie są scenariusze i alternatywy? Forma spekulacji otwiera wyobraźnię na różne perspektywy jak również pozwala zobaczyć problem z wielu stron. Ponadto celem warsztatu jest lepsze zrozumienie potrzeb oraz konsekwencji projektowanych dziś rozwiązań. Poszukując odpowiedzi na pytania w jakim świecie chcemy żyć oraz jakie czynności powinniśmy podjąć teraz, aby nie doszło do niechcianych rezultatów, skorzystamy z metod Speculative Design, omówimy realne case study oraz skorzystamy z „Future Cone”.

Czego dowiesz się podczas warsztatów?

• Jak wykorzystać metodologię service design do rozwiązywania problemów obszarów rewitalizowanych?
  • Jak budować scenariusze przyszłości wykorzystując metody spekulatywne?
  • Jak pracować w interdyscyplinarnych zespołach wykorzystując dynamikę procesu kreatywnego i potencjał grupy?
  • Jak zarządzać procesem generowania rozwiązań zorganizowanym wokół wartości dla klienta i miejsca?
  • Jak budować wartościowe usługi w oparciu o przyszłe potrzeby użytkowników, konteksty obszarów rewitalizowanych oraz narzędzia samorefleksji, budowania person, mapowania podróży użytkownika?

Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z pełnym opisem warsztatów.

Rejestracja na warsztaty.

Harmonogram

Warsztaty Service Design w procesie rewitalizacji

13.00 - 18.00
warsztat „URBAN RENEWAL - Service Design w procesie rewitalizacji”
Podczas sesji warsztatowej przeniesiemy się w przyszłość i wykorzystując narzędzia Service Design zastanowimy się jako wykorzystywać metodologię projektowania usług do rozwiązywania problemów rewitalizacyjnych.

Sesja podsumowująca

10.00 - 11.30
Prezentacje projektów i sesja podsumowująca
W ramach warsztatów wypracujemy trzy koncepcje rozwiązań, które zostaną zaprezentowane i omówione podczas sesji podsumowującej. Prezentacje projektów i panel dyskusyjny odbędą się w Kopani Guido (3 Maja 93, 41-800 Zabrze)