Podsumowanie 2019 roku!

Drodzy partnerzy, przyjaciele, koledzy, kole偶anki, znajomi, obserwuj膮cy, trzymaj膮cy za nas kciuki.

Koniec roku to wa偶ny dla nas moment podsumowania, sprawdzenia czy pod膮偶amy we w艂a艣ciwym kierunku oraz chwila refleksji nad naszym podej艣ciem i dzia艂aniami. 2019 rok to by艂 (i jeszcze chwil臋 jest) wyj膮tkowy rok pe艂en nauki, czasem bolesnych lekcji i nowych do艣wiadcze艅. To czas intensywnych prac zwi膮zanych z realizacj膮 projekt贸w tj.: Akademia Lider贸w Spo艂ecznych, Ogrody Mo偶liwo艣ci, Co-design your place, Profesjonalizacja Fundacji Stajnia, czy pomniejszych inicjatyw daj膮cych nam wiele rado艣ci. Ko艅cz膮c ten rok chcieliby艣my si臋 z Wami podzieli膰 tym co za, ale r贸wnie偶 przed nami, gdy偶 2020 zapowiada si臋 r贸wnie obfity we wra偶enia!

W naszych sercach wci膮偶 偶ywe s膮 wspomnienia z zako艅czonej ju偶 Akademii Lider贸w Spo艂ecznych, w ramach kt贸rej zesp贸艂 trener贸w i mentor贸w wspiera艂 w rozwoju 42 lider贸w ze 艢l膮ska. Bogaty program obejmuj膮cy edukacj臋, realizacj臋 9 akcji spo艂ecznych, konferencj臋 „100 lat obywatelsko艣ci”, seminarium „Zacz膮膰 od siebie, by zmienia膰 艣wiat”, zosta艂 zrealizowany w mi臋dzysektorowym partnerstwie obejmuj膮cym: Fundacj臋 Stajnia, Stowarzyszeniem Przestrze艅 Zmiany, Inspiration Point S.A., Siemianowickim Centrum Kultury oraz Urz膮d Miasta Siemianowice 艢l膮skie. Uczestnicy Akademii podejmowali tematy takie jak: w艂膮czenie rodzin we wsp贸lne sp臋dzanie czasu, ekologia, mi臋dzypokoleniowe projekty integracyjne, mi臋dzysektorowe randki sieciuj膮ce, targi dla senior贸w, zbi贸r historii pa艂acowych czy konferencja po艣wi臋cona historii m贸wionej realizowane w ramach Seniorali贸w 2019. 25 pa藕dziernika 2019 roku, uroczystym seminarium zako艅czono projekt trwaj膮cy blisko dwa lata, zrealizowany dzi臋ki wsparciu finansowemu Funduszu Inicjatyw Obywatelskich. Wszystkim uczestnikom, trenerom, mentorom, wolontariuszom i Partnerom chcieliby艣my serdecznie podzi臋kowa膰 za Wasz wk艂ad w rozw贸j spo艂ecze艅stwa obywatelskiego oraz wzrost aktywno艣ci spo艂ecznej przek艂adaj膮cej si臋 m.in. na rewitalizacj臋 obszar贸w najbardziej tego potrzebuj膮cych, w tym Pa艂acu w Siemianowicach 艢l膮skich. Wszystkim absolwentom 偶yczymy powodzenia i wielu sukces贸w na Waszej liderskiej drodze!

Kolejnym wa偶nym dla nas dzia艂aniem jest projekt „Ogrody Mo偶liwo艣ci – szans膮 na aktywizacj臋 spo艂eczn膮 i zawodow膮 mieszka艅c贸w Siemianowic 艢l膮skich”, wdra偶any dzi臋ki funduszom Regionalnego Programu Operacyjnego Wojew贸dztwa 艢l膮skiego na lata 2014-2020 (Europejski Fundusz Spo艂eczny). 鈥濷grody Mo偶liwo艣ci鈥 zak艂adaj膮 obj臋cie programem aktywnej integracji 45 os贸b w wieku od 18 lat. W ramach dwuletnich dzia艂a艅 wspieramy osoby bezrobotne w powrocie na rynek pracy, jak r贸wnie偶 poprzez Program Aktywno艣ci Lokalnej w艂膮czamy mieszka艅c贸w Siemianowic 艢l膮skich w rewitalizacj臋 Pa艂acu, na przyk艂ad poprzez zrealizowan膮 we wrze艣niu akcj臋 pt.: 鈥濸a艂acowy pokaz mody鈥. Wydarzenie zosta艂o zainicjowane przez uczestniczki projektu, kt贸re zebra艂y i zorganizowa艂y wymian臋 ubra艅, a nast臋pnie przekaza艂y zbi贸rk臋 najbardziej potrzebuj膮cym organizacjom. Ponadto w ramach 鈥濷grod贸w Mo偶liwo艣ci鈥 przygotowujemy film i ksi膮偶k臋 opisuj膮ce histori臋 Pa艂acu widzian膮 i s艂yszan膮 oczami jego mieszka艅c贸w. W realizacji tej cz臋艣ci projektu wspieraj膮 nas fantastyczni historycy, dziennikarze oraz arty艣ci. Szczeg贸lne podzi臋kowania kierujemy do prof. Zbigniewa Kad艂ubka zbieraj膮cego materia艂y historyczne i wywiady dotycz膮ce rewitalizacji Kompleksu Pa艂acowo-Parkowego w Siemianowicach 艢l膮skich oraz Hole Studio dokumentuj膮ce histori臋 m贸wion膮 tego wyj膮tkowego miejsca.

2019 rok to r贸wnie偶 nasz rozw贸j w kierunku projekt贸w mi臋dzynarodowych. Z pocz膮tkiem roku pozyskali艣my ZNAK JAKO艢CI Europejskiego Korpusu Solidarno艣ci w zakresie: WOLONTARIATU. Zosta艂 on przyznany na drodze wniosku oraz spotkania akredytacyjnego dokonanego przez Fundacj臋 Rozwoju Systemu Edukacji. Ponadto konferencja Co-design your P(a)lace, zako艅czona sukcesem w 2018, otworzy艂a nam mo偶liwo艣ci zawarcia partnerstwa z London College of Communication i Student&Innovatioun House z Kopenhagi w zakresie wsp贸lnego dzia艂ania na rzecz obszar贸w rewitalizowanych. Projekt realizujemy
w ramach Wsp贸艂pracy na rzecz innowacji i wymiany dobrych praktyk, Partnerstwa strategiczne w sektorze m艂odzie偶y programu Erasmus+. „Co-design your place” ma na celu zwi臋kszenie zaanga偶owania m艂odych ludzi w inicjatywy realizowane na obszarach rewitalizowanych. Uczestnicy z Polski, Anglii i Danii w przeci膮gu 12 miesi臋cy b臋d膮 tworzy膰 i rozwija膰 innowacyjne us艂ugi wspieraj膮ce proces rewitalizacji, aby na koniec wdro偶y膰 trzy z nich: w Londynie, Kopenhadze i w Siemianowicach 艢l膮skich. Ca艂o艣膰 projektu zako艅czy si臋 konferencj膮 podsumowuj膮c膮 zrealizowane dzia艂ania, kt贸rej planowany termin to listopad 2020 roku. Trzymajcie kciuki za ten pe艂ny energii i zr贸偶nicowanych perspektyw projekt oraz m艂odzie偶 z ca艂ego 艣wiata, kt贸ra z takim zapa艂em dzia艂a w naszych wszystkich imieniu na rzecz bardziej zr贸wnowa偶onych rewitalizacji, gdzie historia miejsc i w艂膮czanie lokalnych spo艂eczno艣ci zajmuj膮 priorytetowe miejsce.

Najmniejszy projekt z naszej wielkiej czw贸rki to 鈥濸rofesjonalizacja Fundacji Stajnia鈥 wdra偶any dzi臋ki programowi 艢l膮skie Lokalnie. W maju 2019 roku pozyskali艣my finansowanie na aktywno艣ci zmierzaj膮ce do wzmocnienia potencja艂u III sektora. S膮 to 艣rodki, kt贸re umo偶liwiaj膮 nam rozw贸j oraz zwi臋kszenie szans na wej艣cie na rynek komercyjny ze swoimi us艂ugami. Korzystaj膮c z okazji, chcieliby艣my z艂o偶y膰 serdeczne 聽podzi臋kowania 艢l膮skie Lokalnie za mo偶liwo艣ci, kt贸re stworzy艂 konkurs, a wszystkie organizacje pozarz膮dowe zach臋camy do 艣ledzenia dalszych los贸w Instytutu Pracy i Innowacji, kt贸ry wraz z Instytutem Wyszehradzkim by艂 operatorem projektu.

W ramach mniejszych inicjatyw i dzia艂a艅 za nami tegoroczny udzia艂 w Multikonferencji Dream Silesia organizowanej przez Wydzia艂 Architektury Politechniki 艢l膮skiej, podczas kt贸rej prezentowali艣my wyniki naszych dzia艂a艅 rewitalizacyjnych z wykorzystaniem metodologii Service Design. 聽W ramach konferencji przeprowadzili艣my r贸wnie偶 warsztaty Speculative Design, kt贸re przygotowali艣my z my艣l膮 o zaanga偶owaniu student贸w, specjalist贸w i ekspert贸w z r贸偶nych dziedzin i bran偶 zainteresowanych rozwojem umiej臋tno艣ci projektowania zmian spo艂ecznych z uwzgl臋dnieniem potrzeb obszar贸w rewitalizowanych. Naszym za艂o偶eniem by艂o stworzenie warunk贸w do pracy w interdyscyplinarnych zespo艂ach o zr贸偶nicowanych perspektywach i kompetencjach, do艣wiadczenia procesu kreatywnego opartego o metodologi臋 SERVICE DESIGN oraz PROJEKTOWANIE SPEKULATYWNE, ze szczeg贸lnym uwzgl臋dnieniem kontekstu odpowiedzialno艣ci spo艂ecznej i zr贸wnowa偶onego rozwoju.

Podsumowuj膮c, to by艂 udany rok pe艂en rado艣ci, pouczaj膮cych lekcji, nauki, nowych wyzwa艅 i niejednokrotnie wzrusze艅. Mamy nadziej臋, 偶e wype艂niamy Pa艂ac warto艣ciowymi inicjatywami, kt贸re o偶ywiaj膮 i odbudowuj膮 to wyj膮tkowe miejsce, jeszcze niedawno niedost臋pne i troch臋 zapomniane. Ko艅cz膮c 2019 rok chcieliby艣my jeszcze raz podzi臋kowa膰 wszystkim zaanga偶owanym w Stajniow膮 dzia艂alno艣膰, naszym partnerom, mieszka艅com, nauczycielom. Imienna lista by艂aby bardzo d艂uga – w szczeg贸lno艣ci dzisiaj my艣limy o Was. Bez Waszego wsparcia i 偶yczliwo艣ci nie wydarzy艂oby si臋 tak wiele dobrego. Dzi艣, razem z Wami 鈥 przyjaci贸艂mi, wolontariuszami, bli偶szymi i dalszymi kolegami i kole偶ankami wspominamy te wsp贸lne chwile, kt贸re tworz膮 wsp贸艂czesn膮 histori臋 Pa艂acu i przywracaj膮 to pi臋kne miejsce do 偶ycia.

Jednocze艣nie, w nadchodz膮cym roku 偶yczymy Wam pomy艣lno艣ci i wielu rado艣ci oraz energii do dzia艂ania na rzecz lepszego 艣wiata!

Jeszcze raz dzi臋kujemy, 偶e jeste艣cie z nami, bo jak mawiamy w Stajni 鈥 rewitalizacja to MY!

• AUTHOR
    Anna Bielak-Dworska