SOCIAL SERVICE DESIGN w Stajni!

2 marca 2019 roku odbyło się WYJĄTKOWE SPOTKANIE w WYJĄTKOWEJ GRUPIE, poświęcone projektowaniu usług na obszarach rewitalizowanych.

Na warsztat wzięliśmy problem REVILANDII 2035 roku. Wyzwanie projektowe, z którym pracowaliśmy dotyczyło pogłębiającego się wykluczenia społecznego migrantów i niewykorzystanego potencjału rosnącej różnorodności kulturowej regionu, będącego konsekwencją migracji ekonomicznej z takich krajów jak Ukraina, Rosja, Białoruś, Indie, Nepal czy Chiny.

Warsztat został zaprojektowany z myślą o zaangażowaniu studentów, specjalistów i ekspertów z różnych dziedzin i branż, którzy są zainteresowani rozwojem umiejętności projektowania zmian społecznych z uwzględnieniem potrzeb obszarów rewitalizowanych. Naszym założeniem było stworzenie warunków do pracy w interdyscyplinarnych zespołach o zróżnicowanych perspektywach i kompetencjach, doświadczenia procesu kreatywnego opartego o metodologię SERVICE DESIGN oraz PROJEKTOWANIE SPEKULATYWNE, ze szczególnym uwzględnieniem kontekstu odpowiedzialności społecznej i zrównoważonego rozwoju.

Wypracowaliśmy kilka interesujących rozwiązań, a relację fotograficzną znajdziecie w galerii na naszym profilu FB Stajni, do której serdecznie zapraszamy!

Serdecznie dziękujemy naszym uczestnikom i mamy nadzieję, że do zobaczenia!