DREAM SILESIA

W ramach sesji zamykającej Mulitikonferencję DREAM SILESIA mieliśmy dziś okazję zaprezentowania naszych doświadczeń wynikających z rewitalizacji Kompleksu Pałacowo-Parkowego w Siemianowicach Śląskich, którą prowadzi właściciel obiektu: Inspiration Point S.A. i Fundacja Stajnia.
Architekci z całej Europy uczestniczący w konferencji wysłuchali wykładu o wykorzystaniu metodologii service design w procesach rewitalizacji. Martyna Bielak i Piotr Bańczyk opowiadali o tym jak zmienia się Pałac Inspiracji oraz prezentowali działania zrealizowane w ramach Międzynarodowego Sympozjum Co-design your Palace.
Prelegenci zwrócili uwagę na różne konteksty prowadzonych procesów rewitalizacyjnych oraz przedstawili wybrane rewitalizacje realizowane na terenie województwa śląskiego. W podsumowaniu wystąpienia zaprezentowali kluczowe wskaźniki modelowej rewitalizacji, którymi są: MOTOR (idea, misja, wizja i wartości), METODOLOGIA (w naszym wypadku service design oraz zrównoważone wartości) i MULTIAKCYJNOŚĆ (łączenie działań komercyjnych i społecznych), dla których wspólnym mianownikiem jest KONTEKST (historia, infrastruktura, architektura, tożsamość i kultura).