Myśl globalnie, działaj lokalnie!

29 marca odbył się Finał Akcji Społecznej “MŁODY OBYWATELU, JESTEŚ WAŻNY!” zorganizowanej przez uczestników Akademii Liderów Społecznych, a przeprowadzonej przez uczniów Szkoły Podstawowej nr 6 im. Fryderyka Chopina w Siemianowicach Śląskich .
Tematem przewodnim akcji było oczyszczanie miasta ze śmieci i psich kup, a także uświadomienie społeczności lokalnej ważności dbania o estetykę swojego miasta.
W konkursie wzięły udział trzy roczniki klas 6, 7 i 8, z których zgłoszono 6 grup konkursowych.
Każda grupa miała za zadanie wymyślić HASŁO przewodnie, a następnie przeprowadzić własne AKCJE SPOŁECZNE wykorzystując MAPKI z zaznaczonym obszarem swoich działań oraz TABLICZKI z hasłami w celu zwrócenia uwagi mieszkańców Siemianowic Śląskich.

Powstały następujące hasła przewodnie:
Klasa 6a – grupa I – Ekologia wokół nas
Klasa 6a – grupa II – Sprzątajmy razem świat
Klasa 6b – Siemce na ECO!
Klasa 7a – Ekologia: czysto, zdrowo, NATURALNIE
Klasa 8a – Wszyscy mamy wpływ NA NASZE ŚRODOWISKO
Klasa 8b – Śmieci: ogromny problem

Działania prowadzone przez poszczególne grupy uczniów zostały przeprowadzone z dużą starannością i jeszcze większym zaangażowaniem, co spowodowało, że wybór najlepszej pracy nie był dla komisji łatwym zadaniem.

Finalnie ZWYCIĘZCAMI zostali UCZNIOWIE KLASY 8A, których praca wywołała największe uznanie w oczach oceniających. Raz jeszcze GRATULUJEMY zwycięzcom!
Co więcej, w ramach nagrody głównej uczniowie udzielą profesjonalnego WYWIADU do siemianowickiej gazety „Głos Miasta” Siemianowice Dobre Bo Śląskie, który pojawić ma się na przełomie kwietnia i maja. Serdecznie zapraszamy do lektury.

Zakończenie akcji społecznych daje początek realnym ZMIANOM. Jest to czas, w którym weryfikowane są EFEKTY przeprowadzonych działań oraz ich WPŁYW na społeczność lokalną. Zmiana ta nie musi być spektakularna, najważniejsze żeby była TRWAŁA.
Żeby wzruszyła, poruszyła i zmieniła, a w tym przypadku jesteśmy przekonani, że tak też się stało, staje i stawać będzie.

Raz jeszcze GRATULUJEMY wszystkim UCZNIOM, którzy podjęli wyzwanie konkursowe oraz DZIĘKUJEMY OSOBOM, które zaangażowały się w organizację tego wydarzenia, w szczególności dyrekcji Szkoły Podstawowej nr 6 im. Fryderyka Chopina w Siemianowicach Śląskich oraz Firmie SATERNUS S.A. za obłędnie wykonane tabliczki i młotki!

ZWYCIĘSKĄ PRACĘ w formie video można zobaczyć pod adresem: