AKADEMIA LIDERÓW SPOŁECZNYCH trwa!

PROJEKT stworzony w odpowiedzi
na POTRZEBĘ ZMIAN

Jak często w swoim życiu spotykasz się z sytuacjami, na które chciałbyś mieć wpływ, jednak nie podejmujesz w tym kierunku żadnego działania?
Jakie są tego powody? I czego byś potrzebował żeby móc zrobić ten pierwszy krok? A potem drugi i trzeci?

Odpowiadając na powyższe pytania członkowie Fundacji Stajnia oraz Stowarzyszenia Przestrzeń Zmiany stworzyli projekt, którego celem jest ZMIANA – zarówno osobista, jak i społeczna.

W ramach Akademii uczestnicy mają okazję doświadczyć TRENINGU INTERPERSONALNEGO, WARSZTATÓW ROZWOJOWYCH, a także wziąć udział w MINI-PROJEKTACH SPOŁECZNYCH urzeczywistniając możliwość realnej zmiany na terenie Siemianowic Śląskich.

Dzięki wzmocnieniu poczucia własnej wartości, poszerzeniu samoświadomości i ukorzenieniu własnych wartości osadzamy się w nas samych. Budujemy w grupie poczucie bezpieczeństwa tworząc zgrany zespół, który dzięki wzajemnemu wsparciu oraz różnorodnym zasobom jest w stanie zaprojektować konkretną zmianę w przestrzeni publicznej. Mamy więc możliwość sprawdzenia naszej sprawczości oraz nabytych kompetencji liderskich w działaniu i co najważniejsze na rzeczywistym przypadku.

Podczas trzech edycji Akademii, realizowanych jest 9 mini-projektów.

Uczestnicy I edycji, którzy rozpoczęli ALS w sierpniu zeszłego roku są obecnie na finiszu realizowanych akcji społecznych.
Każdy uczestnik miał do wyboru jeden z trzech zdiagnozowanych wcześniej problemów:
1. NISKI POZIOM POSZANOWANIA PRZESTRZENI WSPÓLNYCH
grupa docelowa: młodzież,
2. NISKI POZIOM WSPÓŁPRACY ORGANIZACJI POZARZĄDOWYCH na terenie Siemianowic Śląskich
grupa docelowa: NGO,
3. MAŁA ILOŚĆ INICJATYW DEDYKOWANYCH RODZINOM
grupa docelowa: rodzice z dziećmi.

Na podstawie dokonanego wyboru uczestnicy utworzyli grupy projektowe, a następnie sami zaprojektowali koncepty wydarzeń odpowiadających na potrzeby mieszkańców. Przy wsparciu ekspertów mogą zrealizować swoje działania w praktyce rozwijając umiejętności zarówno koncepcyjne jak i wdrożeniowe.

W ramach I edycji Akademii Liderów Społecznych powstały następujące projekty:
– Akcja: MŁODY OBYWATELU, JESTEŚ WAŻNY! – odpowiadająca na potrzebę zadbania o wspólną przestrzeń publiczną.
W projekt zaangażowano uczniów Szkoły Podstawowej nr 6 w Siemianowicach Śląskich, którzy w ramach konkursu mają
do przeprowadzenia samodzielne akcje społeczne, z których wyłoniona zostanie praca zwycięska. Konkurs potrwa do końca marca 2019 roku.
Więcej informacji na Młody Obywatelu jesteś ważny!

– Akcja: ZAKOCHAJ SIĘ W PROJEKTACH SPOŁECZNYCH! – czyli pierwsze na Śląsku, szybkie randki międzysektorowe.
Akcja odpowiada na potrzebę nawiązania współpracy pomiędzy organizacjami pozarządowymi. Wydarzenie skierowane jest do przedstawicieli trzech sektorów z Siemianowic Śląskich i okolic: NGO, BIZNESU oraz ADMINISTRACJI SAMORZĄDOWEJ Siemianowic Śląskich. Jej celem jest nawiązanie relacji z nowymi partnerami międzysektorowymi, a także poznanie ich celów oraz potrzeb. Akcja zorganizowana jest w konwencji walentynkowej i odbędzie się 7 LUTEGO 2019 ROKU O GODZINIE 17:00 w Pałacu Inspiracji w Siemianowicach Śląskich. Serdecznie zapraszamy wszystkich chcących odnaleźć swoją drugą międzysektorową połówkę!
Więcej informacji na  Zakochaj się w projektach społecznych i Facebooku.

– Warsztaty: KOMIKSOWY ZAWRÓT GŁOWY – odpowiadające na potrzebę zwiększenia ilości wydarzeń angażujących całe rodziny. Warsztaty przeznaczone są dla rodzin z dziećmi w wieku od 6 do 10 lat. Poprzez kreatywną zabawę będzie możliwość stworzenia indywidualnych historii rodzinnych w formie komiksu. Wydarzenie odbędzie się 2 LUTEGO 2019 ROKU W GODZINACH 11:00-13:00 na terenie Kompleksu Pałacowo-Parkowego (Pałac Inspiracji) w Siemianowicach Śląskich.
Więcej informacji na Komiksowy Zawrót Głowy i  Facebooku.

Być może nieskromnie, aczkolwiek z pełną świadomością tego słowa, jako organizatorzy JESTEŚMY DUMNI Z OWOCÓW AKADEMII LIDERÓW SPOŁECZNYCH i nie możemy się doczekać kolejnych projektów, o których na bieżąco będziemy informować na naszym blogu oraz na naszych profilach społecznościowych Stajni i Akademii.

Dziękujemy i do zobaczenia!