Akcja „Młody obywatelu jesteś ważny!”

Uczestnicy I Grupy Akademii Liderów Społecznych (dalej ALS), w ramach realizacji programu projektu, stworzyli akcję pn.:” MŁODY OBYWATELU JESTEŚ WAŻNY”.

Akcja jest propozycją rozwiązania problemu zgłaszanego przez mieszkańców miasta Siemianowice Śląskie, związanego z nadmiernym zaśmieceniem miasta, a na celu ma przede wszystkim podniesienie poziomu czystości na terenie miasta Siemianowice Śląskie oraz podniesienie poziomu świadomości mieszkańców o potrzebie dbania o wspólną przestrzeń publiczną.

Grupą docelową organizowanej akcji jest młodzież, dlatego uczestnicy ALS ogłosili konkurs, w którym biorą udział uczniowie klas 6,7, i 8 Szkoły Podstawowej nr 6 w Siemianowicach Śląskich. W ramach konkursu, uczniowie przeprowadzą samodzielnie akcje społeczne połączone ze sprzątaniem terenów Siemianowic Śląskich, których przesłaniem będzie uwrażliwienie społeczeństwa na problem zanieczyszczenia miasta.

Opracowanie: Magdalena Kodrębska