Podsumowujemy 2018 rok

W tym roku wiele się działo i wiele razem przeżyliśmy. Nasze wspólne zaangażowanie zaowocowało inicjatywami lokalnymi, regionalnymi i międzynarodowymi, które wspierały proces rewitalizacji Kompleksu Pałacowo-Parkowego w Siemianowicach Śląskich. Spotykaliśmy się przy różnych okazjach. Zaczęliśmy w maju podczas Metropolitalnego Święta Rodziny, kiedy to odwiedzili nas goście z całego regionu w ramach zwiedzania perełek architektury Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii (Metropolia GZM).

Kolejnym ważnym dla nas wydarzeniem było Międzynarodowe Sympozjum Co-design your P(a)lace poświęcone projektowaniu usług na obszarach zdegradowanych. W sierpniu do Siemianowic Śląskich zjechali się studenci, projektanci i przedsiębiorcy z całego świata, od Brazylii przez Słowację po Tajwan, którzy swoimi pomysłami wsparli Pałac w procesie rewitalizacji.

We wrześniu wystartowaliśmy z projektem Akademia Liderów Społecznych, w której rozwija się 42 liderów ze Śląska. W 2019 roku uruchamiamy trzecią edycję, do której zapraszamy wszystkich zainteresowanych! Już dziś polecamy śledzenie na profilu facebookowym losów 9 mini projektów społecznych, które będą realizowane przez naszych uczestników. Będzie się działo!

Wydarzeń dla seniorów również nie zabrakło. 21 września odwiedziło nas ponad 120 gości w ramach trwających w mieście Senioraliów 2018. Na terenie Pałacu odbyły się wówczas wykłady i spotkania z historią mówioną. Serdecznie dziękujemy siemianowickim seniorom za tegoroczne wsparcie, a w szczególności Klubowi Seniora „Michałkowice 60 PLUS”.

Z okazji 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości zorganizowaliśmy konferencję pt.: Świętujemy Obywatelskość – 100-lecie odzyskania niepodległości, 100 lat obywatelskości. Kultura i dziedzictwo partycypacji obywatelskiej w Polsce. Mury Pałacu gościły ekspertów z zakresu obywatelskości, samorządności i przedsiębiorczości, a przede wszystkim nas — mieszkańców i obywateli, którym zależy na coraz bardziej zaangażowanym i odpowiedzialnym społeczeństwie.

Ostatnie, ciepło wspominane przez nas działanie to cykliczne spotkania dla lokalnej społeczności organizowane od maja do grudnia. W gronie fantastycznych działaczy i aktywistów dyskutowaliśmy podczas Twórczych Burz o tym, co powinno dziać się w Pałacu. Wieńczącym cały cykl spotkaniem była Świąteczna Strefa Inspiracji. W ramach wydarzenia, wraz z najmłodszymi Siemianowiczanami, malowaliśmy pierniki, rysowaliśmy, przygotowywaliśmy bombki i ozdoby świąteczne. Finałem prac było wspólne zdobienie choinki oraz kolędowanie przy barszczu, pierogach i akompaniamencie siemianowickiego zespołu.

To był udany rok pełen radości, niejednokrotnie wzruszeń, pomysłów i marzeń, które ożywiły miejsce jeszcze niedawno niedostępne i zapomniane. Kończąc 2018 rok chcielibyśmy jeszcze raz podziękować wszystkim zaangażowanym w te wyjątkowe inicjatywy, naszym partnerom, mieszkańcom, nauczycielom. Imienna lista byłaby bardzo długa, ale w szczególności dzisiaj myślimy o Was. Bez Waszego wsparcia i życzliwości nie wydarzyłoby się tak wiele dobrego. Dziś, razem z Wami — przyjaciółmi, wolontariuszami, bliższymi i dalszymi kolegami i koleżankami wspominamy te wspólne chwile, które tworzą współczesną historię Pałacu i przywracają to piękne miejsce do życia.

Jednocześnie, w nadchodzącym roku życzymy Wam pomyślności i wielu radości oraz energii do działania na rzecz lepszego świata!

Jeszcze raz dziękujemy, że jesteście z nami, bo jak mawiamy w Stajni — rewitalizacja to MY!

Fundacja Stajnia