Nie graj fair!

Gdybym poprosiła Cię o wymienienie niezawodnych sposobów na zniszczenie relacji z ludźmi, co byś zaproponował? Które już wypróbowałeś i osiągnąłeś sukces?

– Małostkowość? Zazdrość? Kłamstwo? Krytyka? Kontrolowanie? To za mało, na pewno stać Cię na więcej! – Zdrada? Brak uwagi? Obojętność? Całkiem nieźle. Ale pomimo to, może Ci się jednak nie udać. Zdradzę Ci sekret. Wystarczy, że będziesz grać fair. Nie musisz nic więcej robić. Sukces gwarantowany.

Oto, co wystarczy, by zniszczyć każdy związek w życiu: grać fair. Jeśli grasz fair, zniszczysz wszystko. Czasami stanie się to bardzo szybko, innym razem może zająć trochę czasu. Zwykle jednak w efekcie odniesiesz sukces. Graj fair, a zniszczysz wszystkie związki.

H. C l o u d, Reguły Sukcesu

Wyobraź sobie dwóch wspólników. Ich firma ciągle się rozwija, inwestują w nowe technologie, wszystko idzie świetnie, ale tylko do pewnego momentu. Przychodzi dzień, w którym jeden z nich popełnia błąd. Drugi zamiast dać mu wsparcie, spróbować naprawić sytuacje, postanawia odegrać się na nim. Zagrać fair„Skoro mój wspólnik zaszkodził moim interesom, ja zaszkodzę jego”. I tak rozpoczyna się piękna katastrofa. Jeśli nie potrafisz wznieść się ponad to, i skupić na rozwiązaniu problemu, żaden biznes Ci nie wyjdzie.

Przyjrzyjmy się zasadzie fair play na płaszczyźnie relacji osobistych. Co tak naprawdę oznacza grać fair w związku? Na pewno nie oznacza miłości dojrzałej. Skoro: kochamy jeśli jesteśmy kochani, szanujemy jeśli jesteśmy szanowani, jesteśmy wierni, jeśli nie jesteśmy zdradzani. Krócej: dajemy dobro, dopóki je dostajemy. Jednak jeśli dostaniemy coś złego, to grając według zasad fair play odpłacamy tym samym. Jeden błąd, może spowodować lawinę kolejnych.

Cały problem z fair play w związkach międzyludzkich polega na tym, że (UWAGA!!!): jesteśmy ludźmi. Jesteśmy niedoskonali. Gdybyśmy byli doskonali, to dawalibyśmy sobie  nawzajem tylko dobro i nie byłoby problemu ze stosowaniem fair play. Niestety, tak nie jest. Wystarczy jeden mały błąd i wszystko może się popsuć, jeśli Ty i druga strona, nie będziecie potrafili być ponad to.

Henry Cloud w swojej książce Reguły sukcesu, twierdzi, że do sukcesu nie prowadzi skupianie się na wyrównywaniu rachunków. Pisząc o ludziach, którzy odnieśli sukces używa określenia powiększania rachunków, czyli dawania, więcej niż dostajemy. Dzięki takiej strategii, ludzie sukcesu podnoszą innych, do swojego poziomu. Nie dając ściągnąć się w dół. Wiedzą, że granie fair, to za mało.

Zostaw fair play dla świata sportu. W swoim życiu nie graj fair.

Autor: Aneta Kobylewska

Tekst wcześniej ukazał się na blogu kobiecykod